Historia


Biddy-toiminta käynnistyi 1951 – kolme tärkeää nimeä

Palataan kuitenkin hetkeksi koko Biddy Basket -tarinan juurille ja silloin pitää siirtyä ajassa taaksepäin aina vuoteen 1951 saakka sekä Scrantonin kaupunkiin Pennsylvaniaan. Paikallisen nuorisokeskuksen johtaja Jay Archer loi silloin pelin, jonka tarkoitus oli opettaa koripalloilun perustaitoja pienille tytöille ja pojille. Hän totesi, että pienten lasten koripalloilu vaatii pienemmän pallon, matalammat korit sekä pelaajille pituusrajan. Rajaa pidemmät lapset voisivat pelata isoihin koreihin vanhempien pelaajien kanssa.

Biddy-toiminta levisi nopeasti ympäri Yhdysvaltoja ja 1950-luvun puolivälissä pelattiin ensimmäiset alle 12-vuotiaiden poikien kansalliset mestaruusturnaukset. Yhdysvaltain viranomaiset arvostivat Jay Archerin työtä niin paljon, että rahoittivat hänen pyrkimyksiään levittää toimintaa myös EteläAmerikkaan ja Aasiaan ja lopulta vuonna 1967 Archerin toive toteutui: pelattiin ensimmäinen kansainvälinen Biddy-turnaus. Siihen osallistui tuolloin 10 kansakuntaa.

Jay Archerin kuoleman jälkeen toimintaa ryhtyi kehittämään Henry ”Dunk” Beter, joka johti tuolloin New Orleansin vapaa-ajan toimistoa. Hän oli myös perustamassa Louisianan Biddy-toimintaa. ”Dunk” tunnisti hyvin fyysisen aktiivisuuden merkityksen lapsille ja käytti paljon aikaa Biddy-koripalloilun kehittämiseen ja hänen aikanaan mukaan tulivat alle 8- ja 10-vuotiaiden ikäluokat. Myös tyttöjen toiminta kasvoi ”Dunkin” aikana voimakkaasti ja yhä uusia alueita liittyi Biddy-perheeseen.

Vuonna 1977 Biddy-turnauksia ryhdyttiin pelaamaan kahden tappion periaatteella, koska monet pitkämatkalaiset joutuivat usein palaamaan kotiin pelattuaan vain yhden ottelun.

Kun ”Dunk” vuonna 1986 luopui Biddytoiminnan pyörittämisestä, hän siirsi tai oikeammin myi toiminnan Firmin Simmsille, joka oli ollut hänen apulaisjohtajansa vuosikaudet sekä valmentanut New Orleansin alueella vuodesta 1955 alkaen. Firmin Simmsin osaaminen ei rajoittunut vain koripalloluun vaan hän valmensi myös amerikkalaista jalkapalloa ja baseballia.

Jo vuonna 1955 Biddy-matkat olivat elämyksiä, ja Firmin Simms muistelee mielellään, millainen seikkailu oli päästä pelaamaan Jersey Cityyn. ”New Yorkin kaikki nähtävyydet olivat vain pienen matkan päässä ja pääsiäisen sää oli mitä parhain niihin tutustumiseen.” Kuulostaa kovin tutulta näin suomalaisestakin näkökulmasta.

Firmin Simmsin aikana toiminta laajeni myös alle 14-vuotiaisiin, koska Firmin näki että siinä vaiheessa koulu ei tarjonnut riittävästi pelejä kehittymiseen. Kausi saattoi pitää sisällään vain kuusi ottelua ja se oli aivan liian vähän. Biddy-turnaukset kasvattivat määrää juuri sopivasti ja valmistivat tyttöjä sekä poikia koviin lukiopeleihin.

Parhaimmillaan Biddy-toiminta oli levinnyt yli kymmeneen osavaltioon sekä Puerto Ricoon, jonka mukaantulon myötä myös kilpailullinen taso nousi todella kovaksi. Siitä tuli myös ongelma: monen alueen johtajat eivät halunneet enää osallistua kansallisiin lopputurnauksiin, koska voittaminen oli niin vaikeaa. ”Liian harva ymmärtää, että taitavampia vastaan pelaaminen kehittää eniten, eikä siinä suhteessa voittaminen ole se tärkein asia”, pohti Firmin Simms joitain vuosia sitten. Hän suri sitä, että liian monet lapset eivät saa kokea turnaustunnelmaa vanhempien ja valmentajien liiallisen voitonhimon vuoksi.

Vuonna 2019 Biddy-toiminta on edelleen hyvin vahvaa Louisianassa mutta myös ainakin Texasissa, Kansasissa, Floridassa ja Missourissa.

Vuoden 2016 lopulla Biddy Basket ja NBA-organisaatio New Orleans Pelicansin taustavoimat solmivat yhteistyösopimuksen. ”Sen tavoitteena on kehittää Biddy-toimintaa edelleen. Tarkoituksena on juhlistaa uudistuksilla Biddyn 70-vuotista taivalta vuonna 2021 ja hioa toiminta vastamaan tämän vuosituhannen haasteita ja se työ on hyvässä vauhdissa”, sanoo nykyinen Biddyn Basketin varapuheenjohtaja Laura Block.

Biddy Basket Finland – 40 vuotta koripallokokemuksia Yhdysvalloista

Biddy Basket ry on vuodesta 1979 alkaen tarjonnut yhden hienon mahdollisuuden tutustua koripalloiluun sen emämaassa Yhdysvalloissa. Monille matka turnaukseen on ollut kimmoke menestyksekkäälle urheilu-uralle, sillä tähän mennessä jo yli 50 Biddy-turnaukseen osallistunutta nuorta koripalloilijaa on edustanut Suomea aikuisten maaotteluissa.

Luku voisi olla paljonkin isompikin, mutta alkuvuosina turnaus oli tarkoitettu nimenomaan pienille pojille, ja alle 12-vuotiaiden sarjassa pelaajien oli oltava alle 171 cm pitkiä. Se esti monen matkan.

Biddy-koripalloilun suomalainen historia käynnistyi oikeastaan jo vuoden 1977 lopulla, kun silloinen Helsingin piirin puheenjohtaja Pyry-Matti Vasama tarjosi illallisen Suomessa pelanneen Hempsteadin joukku
een johdolle.Matkalla olivat mukana myös Biddy Basketin johtajat Henry ”Dunk” Beter sekä Firmin Simms. He yhdessä Hempsteadin valmentajan Don Ryanin (Julius ”Dr. J” Ervingin ensimmäinen valmentaja) kanssa esittivät Pyry-Matille kutsun saapua Yhdysvaltoihin Biddy-turnaukseen.

”Hempstead antoi muuten Suomen silloisille kärkijoukkueille HNMKY:lle ja NKL:lle aikamoista kyytiä, sillä molemmat ottelut päättyivät noin 170–20”, muistelee PyryMatti Vasama.

Keväällä 1979 koitti sitten historiallinen hetki kun Helsingin piirin joukkue suuntasi New Orleansiin, jossa silloinkin pelattiin. Ensimmäistä joukkuetta valmensi Harri Jokela ja nimekkäin tuon joukkueen pelaajista oli Petri Niiranen.

Aiemmin mainitun vuoden 1979 Biddy-matkan järjestely otti aika lailla voimille ja vaati yhden välivuoden ennen kuin organisaatio oli valmis uusiin koitoksiin. Vuonna 1981 matkakohteena oli Teaneck New Jerseyssä. Valmentajina olivat jo edesmennyt Juha Sihvola sekä nykyinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen.

Vuodesta 1981 alkaen on Suomesta sitten osallistuttukin jokaiseen turnaukseen, joten kun pojat nyt pelaavat Slidellissa, Louisianassa on kyseessä 40’s kerta.
Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta saat soittamalla 


045-1212170 Pekka Hartikainen